Wielka Brytania przygotowała się na powitanie jemiołuszka tej zimy

Przewiduje się, że tej zimy można zobaczyć dużą liczbę jemiołuchów odwiedzających Wielką Brytanię, co jest zjawiskiem, które występuje tylko raz na kilka lat.

Jemiołuszka Czeska to krępy ptak o krótkich nogach, czubku głowy i charakterystycznych wzorach na skrzydłach i ogonie. Ogólnie rzecz biorąc, samiec ma miękkie, różowoszare upierzenie z bledszym zadem i dolną częścią ciała oraz rdzawą plamą pod ogonem. Czarne skrzydła mają żółto-białe paski i długie, jaskrawoczerwone końcówki, które wyglądają trochę jak wosk do zapieczętowania i które nadają ptakowi nazwę. Głowa jest czerwonawo-brązowa z czarną maską i ma krótki, różowy, wyprostowany grzebień.

Samica jest bardzo podobna do samca, ale ma mniej wyraźne znaczenia, podczas gdy młode są bardziej matowe, mają znacznie krótszy grzebień i mniejszą maskę na twarzy.

Nazwa rodzajowa pochodzi od greckiego „bombux” oznaczającego jedwab i łacińskiego „cilla” oznaczającego ogon i odnosi się do jedwabiście miękkiego upierzenia ptaka. Nazwa gatunku to po łacinie „gadatliwy” i odnosi się do rzekomego wizualnego podobieństwa jemiołuchów do sójek, a nie do ich wokalizacji, które są dalekonośnymi trylami i brzmią jak nawoływania modraszka i dzwoniec na wiosnę.

Jemiołuchy utrzymują swoje miękkie pióra w dobrym stanie poprzez czesanie, a olejek jemiołkowy jemiołuszka zwiększa odbijanie promieni UV ich czerwonych i żółtych piór, dzięki czemu wyglądają wyjątkowo jasno.

Czerwone, woskowe końcówki to wydłużone i spłaszczone końce wałków pióra, otoczone przezroczystą powłoką. Kolor pochodzi od barwników karotenoidowych znajdujących się w owocach i jagodach, które jemiołuszki jedzą, a wraz z wiekiem ptaki stają się coraz większe.

W przeciwieństwie do wielu ptaków śpiewających, jemiołuszka nie utrzymuje terytoriów lęgowych i chociaż zwykle rozmnażają się w samotnych parach, czasami tworzą małe grupy, które gniazdują blisko siebie, jeśli obszar ma wiele szczególnie dobrych miejsc gniazdowania.

Mają szeroki zasięg iw okresie lęgowym występują na północy Europy, Azji i Ameryki Północnej w mieszanych lasach iglastych, a także na otwartych obszarach z wodą, takich jak jeziora, stawy i strumienie, gdzie żywią się owadami.

Zimą ruszają na południe w poszukiwaniu owoców i jagód. Mają niesamowitą zdolność znajdowania owoców niemal wszędzie, czasami pojawiają się w dużych stadach na zarośniętych obszarach, aby znaleźć odizolowany krzew, z którego w ciągu kilku minut obnażają jagody, zanim ponownie wystartują.

Jarzębina jest szczególnie ulubiona, ale jedzą również jałowiec, irgę, głóg, dziką różę, żurawinę, morwę, borówkę i jeżyny. Ponieważ owoce są bogate w cukier, ale ubogie w inne składniki odżywcze, jemiołuszki muszą jeść ich ogromne ilości i wykształciły bardzo dużą wątrobę, aby pomóc w przekształceniu cukru w ​​energię.

Chociaż potrafią lepiej niż ludzie metabolizować etanol powstały w wyniku fermentacji owoców, nadal potrafią się upijać, czasem ze skutkiem śmiertelnym. Aby zapobiec odwodnieniu spowodowanemu słodką dietą, czasami można je zobaczyć zimą, jedząc śnieg.

Jeśli był to zły rok dla zbioru jagód na ich zwykłych zimowiskach, mogą przenieść się na południe dalej niż ich zasięg, co nazywa się naruszeniem. W tym roku kiepski plon jarzębiny w Finlandii i Szwecji skłonił jemiołuszki właśnie do tego, więc w zeszłym tygodniu na Unst Shetland pojawił się samotny ptak.

Od tego czasu więcej zostało zauważonych w Szkocji, a także w Cumbrii i Norfolk, a tysiące kolejnych ma przybyć w nadchodzących tygodniach.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *